20 Questions university games

20 Questions

20 Questions university games
Naam 20 Questions
Auteur Scott Mednick
Uitgever University Games
Spelers 2-12 Spelers
Leeftijd 12+ jaar
Taal Nederlands
Prijs 25 euro

Vormgeving

In een middelgrote doos met een vrij abstracte vormgeving vinden we de volgende componenten: een speelbord met 75 velden en 20 plaatsen voor chips, 20 rode chips, 6 pionnen en 5 blauwe chips. Verder bevat het spel 396 onderwerpkaarten. De vormgeving is allemaal simpel doch degelijk.

Het spelbord is dynamisch en elke keer dus anders, waardoor geen enkel spel hetzelfde is. Om dit te bereiken maakt ‘Afrika’, zoals de trend tegenwoordig is, gebruik van fiches om het uiteindelijke speelveld mee te bepalen. Deze fiches worden met de geïllustreerde zijde naar beneden in de daartoe bestemde vakjes geplaatst, en versterken daarmee het gevoel dat je een ware ontdekkingsreis gaat ondernemen.

Een gevoel dat bij het spel hoort. De fiches zijn zelf duidelijk vormgegeven, ook in dit geval met effectieve illustraties die mooi maar toch niet te druk ogen. Dit is eigenlijk het beste aan de vormgeving, mooi en toch simpel, niet te druk. Het spel is dus een plezier voor het oog maar niet in die mate dat dit het spel zelf op de achtergrond plaatst.

De Regels

Zoals bij meer spellen in deze categorie zijn de regels simpel, duidelijk en eigenlijk wel vanzelfsprekend. Ze zijn op 1 vel geplaatst en worden tijdens het spel eigenlijk niet meer gebruikt.

Het Spel

Het spel verloopt in een aantal beurten. in een beurt is 1 speler de vraagsteller. Deze neemt een kaart en kondigt aan of ‘iets’, ‘iemand’ of ‘ergens’ geraden moet worden. Op de kaart staan bovendien 20 aanwijzingen.

De volgende speler legt vervolgens 1 van de rode chips op 1 van de van 1 t/m 20 genummerde vakjes. De vraagsteller leest de bijbehorende aanwijzing voor. De speler mag vervolgens een gok doen naar de term op de kaart. Niet alle nummers zijn overigens aanwijzingen, er kan ook een beurt overgeslagen moeten worden, of de pion bewogen.

De spelers plaatsen rode chips tot 1 van de spelers het juiste begrip raadt. Deze mag evenveel vakjes vooruit als er ongebruikte aanwijzingen zijn. De vraagsteller mag evenveel vakjes vooruit als gebruikte aanwijzingen.

Komt 1 van de pionnen op de bonusvakjes op the bord, wordt er een bonusronde gespeeld. Hiermee speel je een bonusronde om binnen 5 aanwijzingen, met 1 poging, het begrip te raden.
De blauwe chips kunnen worden gebruikt om in te breken in een beurt, om zelf het goede antwoord te geven.
De eerste speler die alle 75 velden achter zich laat is de winnaar.

Samenvatting

Pluspunten

Leuk spelmechanisme
Pittige vragen
Geschikte voor meerdere spelers

Minpunten

Duur
75 velden is te kort
Sobere uitvoering

Algehele indruk

Dit is een leuk spel om met grotere groepen te spelen, maar ook met slechts een paar spelers is het goed te doen. Het mechanisme is leuk gevonden en de aanwijzingen over het algemeen niet te makkelijk. Het doel, 75 velden is meestal echter wel snel bereikt. Aan te raden is daarom 2 rondes over het bord te doen. Overigens geeft de doos 2-12 spelers aan, maar bevat het slechts materiaal voor 6. Met meer spelers moeten dus teams gevormd worden.

 

Scroll naar boven