Naam | Caesar & Cleopatra |
Auteur | Wolfgang Ludtke |
Uitgever | Kosmos, 999games |
Spelers | 2 spelers |
Leeftijd | 10+ jaar |
Taal | Nederlands |
Prijs | 15 euro |
Vormgeving
Caesar en Cleopatra is de tweede uitgave in de Kosmos 2-speler serie. Na kolonisten van Catan, het kaartspel, bleek er een markt voor spellen die specifiek voor 2 spelers gemaakt werden. Caesar & Cleopatra was het gevolg. Het spel zit in hetzelfde formaat vierkanten box met een mooie voorkant. Het spel bevat een fraai full-colour regelboekje (8-pagina’s) en 135 mooie langwerpige speelkaarten die verdeeld zijn in handige vakjes binnenin de doos.
De Regels
De regels beslaan zoals gezegd 8 pagina’s. Ze zijn duidelijk en gevuld met ruim voldoende voorbeelden, grafieken en tips. Na het doornemen van het boekje kan je gelijk aan het spelen gaan. De regels heb je wel nodig voor de puntentelling aan het einde en voor beginners om de functies van bepaalde kaarten duidelijk te maken.
Het Spel
Caesar strijdt tegen Cleopatra om het lot van Egypte. Dit lot wordt beslist door de patriciërs, de echte machthebbers in het oude Rome. Deze patriciërs bestaan uit 5 groepen, facties. De spelers proberen zoveel mogelijk van deze patriciërs aan hun eigen kant te krijgen. Dit gebeurt door het aanleggen van invloedskaarten, genummerd van 1 tot en met 5. Per beurt mag 1 invloedskaart gedekt, of 2 open aan de facties gelegd worden. Ook mag er in een ronde een actiekaart uitgespeeld worden. Hiermee kan je het spel beïnvloeden op een aantal manieren. Zo kan er een invloedskaart verwijderd moeten worden (Aanslag), of je kan alle gesloten kaarten aan een bepaalde factie bekijken met de Verkenner.
Aan het eind van elke speler’s beurt wordt de vertrouwensvraag gesteld. Hiertoe wordt een kaart van de vertrouwensvragen stapel omgedraaid. Geeft deze de naam van een factie, dan wordt gekeken wie daar op dat moment de hoogste invloed heeft. Deze speler krijgt de bovenste patriciër in zijn macht. Uitzondering is als de filosoof als invloedskaart aangelegd is. Dan wint de speler met de laagste invloed de patriciër naar zijn kant.
De vertrouwensvraagkaarten bevatten ook orgieën, dan is er geen stemming. Bij 1 bepaalde orgie moet de stapel vertrouwensvragen opnieuw geschud worden. Zo wordt de stapel telkens opnieuw gebruikt. De vertrouwensvraag wordt ook gesteld als aan 1 factie aan het einde van een beurt 8 invloedskaarten liggen. Na de het uitspreken van de vertrouwensvraag verliest de winnende speler zijn hoogste kaart aan die factie, de verliezende speler verliest zijn laagste kaart. In het geval van de filosoof is ook dit weer omgekeerd.
Het spel eindigt als alle patriciers verdeeld zijn, of als beide spelers geen kaarten meer kunnen spelen. De punten (+eventuele bonuspunten) worden geteld en de speler met de grootste invloed (=meeste aantal punten) heeft gewonnen.
Samenvatting
Pluspunten
Makkelijk te leren
Snelle beurten
Genoeg lastige/belangrijke keuzemomenten
Schitterend uitgevoerd
Minpunten
De lange speelkaarten zijn wel kwetsbaarder
Steeds maar schudden van de vertrouwensvraagkaarten
Algehele indruk
Caesar & Cleopatra is een degelijk en leuk spel. Het is geen topspel dat je steeds maar weer wil spelen, maar na een tijdje heb je er zeker wel weer zin in. Eenmaal op tafel verveelt het dan ook niet snel. Zeer leuk om af en toe op tafel te brengen voor een lichter moment dus. Het spel bevat genoeg lastige keuzes en interactie (via de actiekaarten) om zijn speeltijd boeiend te blijven en is zijn geld dan ook zeker meer dan waard. De kaarten zijn zeer mooi uitgevoerd en het spel past goed bij het thema. Kortom, zeker een waardig vervolg van de Kosmos 2-speler reeks.
Caesar en Cleopatra