My Word! out of the box

My Word!

My Word! out of the box
Naam My Word!
Auteur Reiner Knizia
Uitgever Out of the Box
Spelers 2-6 spelers
Leeftijd 12+ jaar
Taal Engels
Prijs 10 euro

Vormgeving

Myword komt in een kleine groene doos (15×10 cm) en bevat 56 kaarten. 39 daarvan bevatten 1 letter, 14 bevatten er 2 en er zijn 3 wildcards. Verder bevat de doos een klein regelfoldertje. Zoals gebruikelijk bij OTB-Games spellen is de uitvoering solide en geschikt om mee te nemen.

Het spelbord is dynamisch en elke keer dus anders, waardoor geen enkel spel hetzelfde is. Om dit te bereiken maakt ‘Afrika’, zoals de trend tegenwoordig is, gebruik van fiches om het uiteindelijke speelveld mee te bepalen. Deze fiches worden met de geïllustreerde zijde naar beneden in de daartoe bestemde vakjes geplaatst, en versterken daarmee het gevoel dat je een ware ontdekkingsreis gaat ondernemen. Een gevoel dat bij het spel hoort. De fiches zijn zelf duidelijk vormgegeven, ook in dit geval met effectieve illustraties die mooi maar toch niet te druk ogen. Dit is eigenlijk het beste aan de vormgeving, mooi en toch simpel, niet te druk. Het spel is dus een plezier voor het oog maar niet in die mate dat dit het spel zelf op de achtergrond plaatst.

De Regels

Zoals ook gebruikelijk is bij OTB-Games zijn de regels kort en krachtig. Het zijn allen spellen die binnen 10 minuten te spelen zijn zonder veel regels, uitzonderingen en noem maar op. MyWord is hierop geen uitzondering. Alle regels zouden precies op 1 A4 bladzijde passen.

Het Spel

MyWord is een kruising tussen Blink! en een woordzoeker. 1 speler is de leider. Hij schudt de kaarten en legt deze 1 voor 1 open op tafel. Zodra 1 van de andere spelers een woord ziet dat met de letters (minimaal 3) gemaakt kan worden, roept hij het woord. De spelleider beslist of het een geldig wordt is, of wie het eerst geroepen heeft. Als alle letters weg zijn , of er geen woorden meer gemaakt kunnen worden, eindigt de ronde. De spelers noteren hun score (1 punt per kaart) en de volgende speler wordt spelleider. Als elke speler een keer spelleider is geweest eindigt het spel.

Bij een spel met 2 spelers mag ook de spelleider woorden roepen en maken. Verder is er geen verschil met het meer-speler spel.

Samenvatting

Pluspunten

Snel onder de knie te krijgen
Solide uitvoering
Iedereen is bij het spel betrokken
Educatief voor jongere spelers

Minpunten

Vooral geschikt voor puzzelaars
Spel is Engelstalig.

Algehele indruk

MyWord is een leuk spel voor bv. een verjaardag met minder doorgewinterde spelers. Voor echte spelliefhebbers is het toch wat aan de tamme kant. Puzzelaars en de gelegenheidsspelers zullen dit spel beter kunnen waarderen. Ook is het zeer geschikt voor het spelen met kinderen die bv. Engels moeten leren. Een meer taal-onafhankelijkere versie is ook beschikbaar als MyWord! Junior. Deze bevat alleen enkele letter kaarten. MyWord is dus zeker een geschikt spel, indien het maar op het juiste moment en voor de juiste doelgroep op tafel komt.

Scroll naar boven