Afrika 999games bordspel

Afrika

Afrika 999games bordspel
Naam Afrika
Auteur Reiner Knizia
Uitgever 999Games
Spelers 2 – 5
Leeftijd 10+ jaar
Taal Nederlands
Prijs 30 euro

Vormgeving

De doos is een lust voor het oog en geeft een voorproefje op de sfeer van het spel.Het voor het eerst openen van de doos voelt bijna alsof je je eerste reis naar Afrika begint. De inhoud van de doos stelt zeker niet teleur. Het speelbord is met fraaie illustraties versierd, maar niet zodanig dat het een te druk veld wordt. Het is net een oude landkaart van Afrika uit de tijd dat alleen de kustlijn nog bekend was.

Het spelbord is dynamisch en elke keer dus anders, waardoor geen enkel spel hetzelfde is. Om dit te bereiken maakt ‘Afrika’, zoals de trend tegenwoordig is, gebruik van fiches om het uiteindelijke speelveld mee te bepalen. Deze fiches worden met de geïllustreerde zijde naar beneden in de daartoe bestemde vakjes geplaatst, en versterken daarmee het gevoel dat je een ware ontdekkingsreis gaat ondernemen. Een gevoel dat bij het spel hoort. De fiches zijn zelf duidelijk vormgegeven, ook in dit geval met effectieve illustraties die mooi maar toch niet te druk ogen. Dit is eigenlijk het beste aan de vormgeving, mooi en toch simpel, niet te druk. Het spel is dus een plezier voor het oog maar niet in die mate dat dit het spel zelf op de achtergrond plaatst.

De Regels

De regels zijn niet talrijk of ingewikkeld, ze beslaan welgenomen 4 bladzijden. Na het spel een keer uitgeprobeerd te hebben is het niet nodig om elke paar minuten de regels er weer bij te pakken. De regels zijn dus het best te beschrijven als kort en bondig. Dit vormt een lage barriere voor mensen die af en toe een keer willen spelen en geen zin hebben om een lang regelboek telkens weer opnieuw te moeten lezen.

Het Spel

In het spel is elke speler een ontdekkingsreiziger die naam wil maken door donker Afrika in kaart te brengen. Door het omdraaien van fiches ontdekken zij dieren (olifanten, nijlpaarden, antilopen, etc.), nomadenvolken, goud, edelstenen, handelswaren en monumenten. De ontdekkingen die zij doen hebben direct invloed op hun roem, m.u.v. de handelswaren, waarvan de invloed aan het eind van het spel bepaald wordt. Door het tactisch herplaatsen van nomadenvolken en dieren kan men extra roem vergaren. Dit kan door dieren in grotere groepen te plaatsen, of door je reputatie bij een nomadenvolk te vergroten door ze een groter leefgebied te geven. Ook kan men de invloed van dieren en nomaden vergroten door basiskampen te bouwen die men ook kan gebruiken om goud en edelstenen te delven. Wees wel slim met het plaatsen van deze kampen want je hebt er maar een paar en je krijgt er pas een bij wanneer je een monument ontdekt!

Het spel is dus makkelijk onder de knie te krijgen en verveelt niet snel. Het enige frustrerende is dat je bij aanvang van het spel ietwat geluk moet hebben dat de fiches bij jouw startplaats gunstig uitvallen. De optie om een beurt te gebruiken om naar een willekeurig open veld op het bord te verkassen is er dus een die je niet moet vergeten. Uit ervaring met het spel merkte ik dat men zeker in het begin deze optie over het hoofd ziet, omdat de spelers gefixeerd zijn op het omdraaien van fiches.

Samenvatting

Pluspunten

Snel onder de knie te krijgen
Fraai vormgegeven
Goed speelbaar met 2 spelers

Minpunten

Iets te simpel voor de ‘echte’ spel-liefhebbers
Een klein minpunt, maar dat geldt voor alle spelen die gebruik maken van kleine fiches en/of tegels, is dat je goed op moet letten of je alle onderdelen weer in de doos hebt gedaan bij het opruimen. Dit is voor een spelliefhebber echter wel te overzien

Algehele indruk

Dit is een goed spel. Niet te ingewikkeld maar zeker niet zo simpel dat het geen uitdaging is. Een fraaie aanvulling voor ieders spelletjeskast. Zoals altijd kijk ik nieuwe 999 Games spellen met hoge verwachtingen tegemoet. ‘Afrika’, een van de laatst uitgegeven spellen van 999 Games, voldoet zeker aan de gestelde verwachtingen.

Opmerking: Dit spel is ook in de oorspronkelijke Duitse taal verkrijgbaar. Uitgever daarvan is Goldsieber Spiele. De Duitse prijs is ong. 24 euro. Opvallend is dat op de Duitse doos een andere olifant staat dan op de Nederlandse doos!

Scroll naar boven