Big Shot Ravensburger

Big Shot

Big Shot Ravensburger
Naam Big Shot
Auteur Alex Randolph
Uitgever Ravensburger
Spelers 2-4 spelers
Leeftijd 10+ jaar
Taal Nederlands
Prijs 25 euro

Vormgeving

Zoals verwacht mag worden van een bedrijf als Ravensburger is het met de vormgeving dik in orde. Big Shot is een doos met een bekend formaat van deze uitgever (o.a. Torres, Tadsch Mahal). Zowel doos als inhoud zijn toepasselijk geïllustreerd. De inhoud in de doos mag er ook zijn: 4 x 18 houten spelsteentjes, 30 kredietkaartjes, 13 ‘sold’-kaartjes, 4 kleurkaartjes (leuk versiert als visitekaartje), 50 munten in de waarden 1, 2, 5 en 10, 1 makelaar pion en 1 normale 6-zijdige dobbelsteen. Het opgeklapte spelbord laat een stad met 15 verschillende wijken zien. 13 daarvan hebben een waarde tussen de 9 en de 21 miljoen en 2 hebben de waarde X2. Verder zit er uiteraard een regelboekje in.

De doos is voorzien van de nodige opbergvakjes, wat altijd een groot pluspunt is naar mijn mening, waar alles na een spel netjes weer in past.

De Regels

De regels zijn zoals bij alle Ravensburger spellen weer uitgevoerd in meerdere talen. In dit geval vinden we Duits, Frans, Italiaans, Engels en Nederlands (waarom staat Nederlands toch altijd achteraan…?). De regels beslaan 5 bladzijden, waarvan de laatste gevuld is met varianten en de regels voor spelen met z’n tweeën of drieën. Een aantal grote spel/typ fouten in de inhoudsopgave (boarTjes, symboliseren) doen het ergste vrezen, maar gelukkig blijft het daarbij en zijn de rest van de regels duidelijk en logisch opgesteld. De regels worden verduidelijkt door enkele duidelijke en geïllustreerde voorbeelden.

Het Spel

Big Shot is een spel over het ‘veroveren’ van onroerend goed in een stad in de jaren ’20. De speler moet proberen wijken in zijn bezit te krijgen, zonder daar al te veel schulden voor hoeven te maken. Aan de randen van het spelbord zijn achttien ruimtes vrijgehouden. Hier worden willekeurig, 4 per vakje met minimaal 2 kleuren, de spelstenen geplaatst. Hierna kiest elke speler zijn kleur en krijgt $10 miljoen van de bank. Het spel verloopt vervolgens linksom.

De speler die aan de beurt is gooit de dobbelsteen en beweegt de makelaar (lege vakjes worden overgeslagen). Om de beurt bieden de spelers vervolgens op de 4 stenen bij de makelaar. De winnaar mag deze op het bord in wijken naar zijn keuze plaatsen. Natuurlijk is $10 miljoen niet voldoende voor alle veilingen. Daarom bestaat de mogelijkheid om geld van de bank te lenen. Hierover moet gelijk rente betaald worden. Zo krijg je de eerste keer $9 miljoen, de tweede keer $8 miljoen enz. Aan het eind van het spel moet natuurlijk ook nog steeds de leningen (x X $10 miljoen) aan de bank terugbetaald worden.

Zodra er 7 stenen in een wijk staan wordt gekeken wie de eigenaar van de wijk is. Dit is in principe de persoon met de meeste stenen van zijn kleur in de betreffende wijk. Hier komt echter wel een aardigheidje bij. Gelijke aantallen stenen worden weggestreept. Daarom kan het zijn, dat bij de verhoudingen 2/2/1 of 3/3/1 de kleur met slechts 1 steen de wijk in zijn bezit krijgt!
Als alle veilingen voltooid zijn, wordt er nog een laatste waardering gedaan, via hetzelfde principe, op de wijken die nog niet verkocht zijn. Vervolgens ontvangt elke speler de waarde van zijn wijken. De parken hebben geen waarde, maar verdubbelen de waarde van de aangrenzende wijken van dezelfde eigenaar.

De speler die aan het einde van het spel het meeste geld (of het minste verlies) heeft en minimaal 2 wijken bezit, na aftrek van leningen, is de winnaar.

Dit is het spel voor 4 spelers. Met 2 of 3 spelers zijn de regels iets anders. Met 3 spelers is er 1 dummykleur. Deze biedt dus niet mee, maar wordt wel gewoon op het spelbord geplaatst. Wat natuurlijk weer extra mogelijkheden biedt! Met 2 spelers spelen beide met 2 kleuren, maar met gescheiden geldstromen. Pas aan het eind worden winst en schulden bij elkaar gerekend.

Samenvatting

Pluspunten

Makkelijk te leren
Veel interactie
Veel tactische keuzes
Met 2 spelers meer strategisch spel

Minpunten

Geld in munten/aantal muntjes is beperkt

Algehele indruk

Big Shot is een waardige toevoeging aan de al indrukwekkende lijst van spellen van spelauteur Alex Randolph. Het is een plezier om Big Shot te spelen. Het is allemaal misschien niet even origineel, maar het geheel zit goed in elkaar, heeft een leuk passend thema en, nog belangrijker, biedt volop interactie en keuzes. De veiling, de mogelijkheden om elkaar te dwarsbomen, met name door de ‘gelijke aantallen vervallen’-regel, alles zorgt ervoor dat je flink bij de les moet blijven. Per beurt moet je echt goed opletten wat de verschillende mogelijkheden allemaal zijn, hoe je zelf kan profiteren of je tegenstanders juist kan hinderen. Jammer genoeg is het geld in muntjes uitgevoerd. Jammer, vind ik, omdat je toch minder het gevoel hebt met miljoenen bezig te zijn. Bankbiljetten geven dit gevoel veel beter naar mijn mening. Bovendien is het aantal muntjes beperkt… Kleine minpuntjes waar niet te zwaar aan getild moet worden.

Positief is zeker dat het spel met verschillende aantal spelers verschillende uitdagingen oplevert. Zo is het spel met 2 spelers veel meer strategisch van aard dan het meer tactisch ingestelde 4-speler spel. Ondanks de vele positieve kanten is Big Shot toch 1 van de meest onbekende spellen van 2001 gebleven. Dat is jammer, want dit spel verdient veel beter en is echt de moeite waard!

Scroll naar boven