Bluff ravensburger

BLUFF!

Bluff ravensburger
Naam BLUFF!
Auteur Richard Borg
Uitgever FX / Ravensburger
Spelers 2-6 spelers
Leeftijd 12+ jaar
Taal Nederlands
Prijs 23 euro

Vormgeving

De bovenkant van de doos vertoont een cartoonachtige illustratie van mensen die Bluff spelen, waarbij twee spelers nog in het spel zijn en de ene speler met een pokerface de andere tot waanzin drijft. Dit geeft goed de sfeer van het spel aan, hoewel normale mensen niet tot totale wanhoop gedreven zullen worden. De doos is op A4 formaat en zo’n 6,5 centimeter hoog. Hierdoor verwacht je heel wat aan te treffen, maar er zit niet zoveel in. De reden voor de hoogte van de doos is dat er een hoge plastic bodem in de doos zit met uitsparingen voor de 6 dobbelbekers. Verder bevat de doos een speelbord op A4 formaat (niet dubbelgeklapt) en 31 dobbelstenen. Van deze 31 dobbelstenen zijn er 30 geel en is er 1 rood, alle dobbelstenen hebben ogen net als een gewone 6-zijdige dobbelsteen, alleen zien we een ster staan op het vlak waar gewoonlijk 6 ogen te vinden zijn. Tevens vinden we een regelboekje op A5 formaat, waarin in 6 bladzijden de regels in het Duits worden uitgelegd.

De Regels

De regels zijn eenvoudig en duidelijk en nemen. Ook zijn de regels voorzien van duidelijke illustraties die laten zien hoe het verhogen van een bod precies in zijn werk gaat. Aanvankelijk ontstaat er bij veel spelers wat verwarring over de manier waarop je een bod mag verhogen, maar na enige rondes is alles duidelijk. Als je het eenmaal door hebt (en dat is binnen zo’n 5 tot 10 minuten), vergeet je het eigenlijk nooit meer en kun je de regels bij wijze van spreken gewoon weggooien.

Het Spel

Het idee achter dit spel is eigenlijk heel simpel. Aan het begin werpt iedere speler zijn of haar 5 dobbelstenen met de werpbeker en kijkt dan onder de beker wat hij of zij geworpen heeft. Vervolgens begint men te bieden, waarbij men probeert in te schatten wat er onder de dobbelbekers van de andere spelers ligt. De startspeler legt de rode dobbelsteen op een vakje van het speelbord. Hierbij geeft de dobbelsteen aan om welk aantal ogen het gaat en het vakje hoeveel dobbelstenen met dat aantal ogen er volgens de bieder onder alle bekers bij elkaar liggen. Als een speler dus het bieden opent door de rode dobbelsteen met het vlak met 3 ogen naar boven op het vakje 7 legt, zegt hij dus dat er volgens hem 7 dobbelstenen met 3 ogen boven onder de bekers liggen. Spelers kunnen zowel op een aantal ogen als op een aantal sterren bieden. Spelers moeten wel goed onthouden dat sterren jokers zijn. Als er niet op sterren geboden wordt tellen de sterren als een dobbelsteen met het aantal ogen waarop geboden is. Als er bijvoorbeeld geboden wordt op dobbelstenen met 4 ogen, dan tellen dobbelsterren sterren mee alsof ze dobbelstenen met 4 ogen zijn.

De volgende speler kan nu kiezen uit twee mogelijkheden: het bod verhogen of de bekers optillen.

Een speler kan het bod van de speler voor hem op drie manieren verhogen:

  1. De rode dobbelsteen naar een hoger aantal ogen draaien (bijvoorbeeld een bod van 7 dobbelstenen met een 3 veranderen in een bod van 7 dobbelstenen met een 5)
  2. De rode dobbelsteen in de richting van de pijlen over het bod verplaatsen. In dit geval is de biedende speler vrij in de keuze van het aantal ogen op de dobbelstenen (een bod van 7 maal 3, kan verhoogd worden naar 9 maal 3, maar ook naar 8×2 of 10×5).
  3. De rode dobbelsteen verplaatsen naar een sterrenveld dat verder op het bord ligt dan het huidige vakje. De dobbelsteen wordt dan met de ster boven op dat sterrenvak gelegd.
    Dus een bord wordt verhoogd door de rode steen naar een hoger aantal ogen te draaien of één of meer vakjes te verplaatsen.

Als een speler aan het bod van de vorige bieder twijfelt kan hij hem uitdagen. De speler die aan de beurt is roept ‘Til de bekers” (of “Hoch die Becher!” in het Duits) en de bekers worden opgetild. Wij vonden het leuker om gewoon “Bluf” te roepen, dat klinkt ook wat minder gemaakt. Als alle dobbelstenen zichtbaar zijn, worden er geteld. Als er op sterren geboden is worden de sterren geteld en als er op een aantal ogen is geboden worden die dobbelstenen en de sterren geteld. Er zijn nu drie mogelijkheden:

  1. Het bod was lager dan het aantal dobbelstenen dat onder de bekers lag. In dit geval was er dus geen sprake van bluffen en verliest de speler die de bekers liet optillen een aantal dobbelstenen gelijk aan het verschil tussen het geboden aantal stenen en het werkelijk aantal dat onder de bekers lag. Bijvoorbeeld: je voorganger bood 9 vijven en, met sterren erbij liggen er 11. Je verliest dus 2 stenen.
  2. Het bod was precies gelijk aan het aantal dobbelstenen dat onder de bekers lag. In dit geval verliest iedere speler behalve de speler die het bod heeft gedaan 1 steen. Bijvoorbeeld: je voorganger bood 9 vijven en, met sterren erbij, liggen er ook precies 9. Ieder speler, behalve je voorganger, verliest 1 steen.
  3. Het bod was hoger dan het aantal dobbelstenen dat onder de bekers lag. In dit geval heeft de speler die geboden heeft gebluft en verliest hij of zij een aantal stenen gelijk aan het verschil tussen het geboden aantal en het werkelijke aantal. Bijvoorbeeld: je voorganger bood 9 vijven en onder de bekers lagen er, met sterren erbij, maar 6. Je voorganger heeft overboden en verliest 3 dobbelstenen.

In te leveren dobbelstenen worden op het dobbelsteenkerkhof geplaatst. Iedere speler gooit met zijn of haar resterende dobbelstenen en de verliezer van het vorige rondje bieden plaatst het openingsbod. Het spel gaat net zo lang door tot er nog maar één speler 1 of meer dobbelstenen heeft.

Het spel speelt vlot en elke speler begrijpt na een paar rondjes precies hoe het werkt. Het is vooral leuk om meerder rondjes met dezelfde spelers te spelen om te achterhalen hoe zij inzetten en hoe je ziet of ze bluffen of dat ze, voor zover dat mogelijk is, op zeker spelen. Zeker als er nog maar weinig dobbelstenen in het spel zijn duurt het soms iets langer voordat een speler beslist wat hij doet. In die fase van het spel komt de ware bluffer bovendrijven.

Samenvatting

Pluspunten

Zeer eenvoudige regels
Ruimte voor tactiek, lees bluftactiek
Makkelijk mee te nemen, je laat gewoon de doos thuis

Minpunten

De prijs is erg hoog

Algehele indruk

Ik geef toe, het spel is aan de dure kant. Toen ik het eenmaal had afgerekend had werd ik bang dat ik er spijt van zou krijgen. Ik kwam er echter snel achter dat ik geen geld over de balk had gesmeten. Het is een spel dat je bij veel verjaardagen, bij visite en onnoembare andere gelegenheden even uit de kast haalt om gezellig een potje te spelen (en het blijft zelden bij 1 potje). Voor een spel wat vele malen per jaar gespeeld wordt is het bedrag misschien toch niet veel te hoog. Hiermee wil ik de te hoge prijs niet goed praten, het blijft te duur. Maar na het aanschaffen van Bluff zit je niet met het gevoel van: “Dat geld had ik veel beter kunnen besteden” (alhoewel er natuurlijk ook vele leuke spellen zijn met een lager prijskaartje). Ondanks de prijs ben ik dus toch genoodzaakt het spel aan te raden.

Scroll naar boven