Bosworth out of the box

Bosworth

bosworth out of the box
Naam Bosworth
Auteur Mark Alan Osterhaus
Uitgever Out of the Box
Spelers 2-4 spelers
Leeftijd 8+ jaar
Taal Nederlands
Prijs 20 euro

Vormgeving

Iedereen die van flauwe rollenspelhumor houdt, ziet dat de tekenaar van de illustratie op de doos John Kovalic (de tekenaar van o.a. Dorktower) is. Doordat Out of the Box Games gebruik maakt van deze tekenaar geeft aan dat het spel waarschijnlijk onderhoudend en niet al te gewikkeld zal zijn. De doos is niet groot: iets kleiner dan A4 formaat (Letter formaat: 8,5 x 11 inch). De inhoud van de doos bestaat uit een uitvouwbaar speelbord van ca. 57cm x 42cm, en set van 64 kaarten. De kaarten zijn op te splitsen in 4 kleuren met ieder 16 kaarten: 1 koning, 1 koningin, 2 lopers, 2 paarden, 2 torens en 8 pionnen. Het wordt al duidelijk welk klassiek spel als basis voor Bosworth gebruikt is. Op de kaarten zien we de personages die op de doos stonden terug.

De Regels

De regels zijn duidelijk en nemen de ruimte in van 6 bladzijden (deze zijn echter kleiner dan A5). Één van deze is gebruikt voor het weergeven van de startposities (die afhankelijk zijn van het aantal spelers) en twee andere pagina’s zijn besteed aan het uitleggen (in woord en illustratie) van de wijze waarop de kaarten mogen worden verplaatst. Alle kaarten bewegen als de schaakstukken met de gelijke naam, m.u.v. de pion; deze mag nu horizontaal en verticaal bewegen (dus net als een toren, behalve dat de pion maar één vakje mag lopen). Ook mag hij diagonaal slaan, maar nu in alle vier de mogelijke diagonale richtingen.

Het spel speelt identiek aan schaken. Het enige dat anders is is dat je niet met alle stukken begint. Je begint met 4 pionnen en 4 kaarten in je hand. Tijdens je beurt mag je een stuk in je kamp of op het slagveld verplaatsen en daarna mag je lege plaatsen in je kamp met kaarten uit je hand opvullen.

Een aantal regels van het schaakspel zijn niet van toepassing op Bosworth: schaak, en-passant slaan, rokade, en pionpromotie.

Het Spel

Een veldslag dient als achtergrond voor dit op schaken gebaseerd spel. Elke speler vertegenwoordigt een koninkrijk die op Bosworth Field om de macht strijden. Dit doen ze door troepen in hun basiskampen te verzamelen en het slagveld op te sturen. Een pamfletje in de doos legt uit dat Bosworth Field de plek is waar de beslissende slag in de War of the Roses tussen de Engelse huizen van York en Lancaster gevoerd werd in 1485. Niets van deze achtergrond komt echter terug in het spel (in de regels worden er zelfs maar weinig woorden over gerept), dus je gaat gewoon een potje alternatief schaken. Meer is er niet over te zeggen. Het enige wat het spel anders maakt dan schaken is het feit dat je zelf bepaalt welk stuk je waar en wanneer inzet, en dat leidt ertoe dat er geen waterdichte tactieken zijn. Winst hangt af van strategie en een dosis geluk (begin ik met een koningin of moet ik het met een loper doen?).

Samenvatting

Pluspunten

Makkelijk onder de knie te krijgen
Lijkt op schaken

Minpunten

Met vier spelers spelen kan wat rommelig zijn.

Algehele indruk

Vooral omdat het grappig en niet overdreven is vormgegeven en zo makkelijk onder de knie is te krijgen, verdiend dit spel een dikke voldoende. Het is goed voor aardig wat avondjes plezier. Als je het spel aanschaft, let er dan op dat je de tweede editie aanschaft (zie opmerkingen hieronder), dat voorkomt gepriegel met kaarten (zie minpunten). Al met al is het goed speelbaar, al heeft de persoon die kan schaken een lichte voorsprong in het begin; wie herinnert zich niet de eerste keer dat je de schaakstukken en hun bewegingen moest proberen te onthouden?!

Scroll naar boven