Crazy chicken ravensburger

Crazy Chicken

Crazy chicken ravensburger
Naam Crazy Chicken
Auteur Michael Schacht
Uitgever Ravensburger
Spelers 2
Leeftijd 8+ jaar
Taal Nederlands
Prijs 12 euro

Vormgeving

Crazy Chicken zit in een middelklein doosje, waarin 2 stapeltjes kaarten zitten. Er zit dus ook veel lucht in de doos, wat op zich jammer is, want dat neemt ook niet makkelijk mee… Verder ziet het materiaal er uitstekend uit. De kaarten zijn van normale grootte en voorzien van grappige figuren, zoals Billy the Chick, Super Hen en Marilyn Henroe. Daarnaast heeft elke kippensoort een nummer: 20, 18, 16, 14, 12, 9, 8, 7 en 6. Behalve de waarde geeft dit getal ook het aantal kaarten aan dat per soort in het spel zit.

De Regels

Zoals wel vaker met spellen uit de Ravensburgerstal vinden we de Nederlandse spelregels achterin een boekje met meerdere talen. Daardoor lijkt het altijd alsof er meer regels zijn, terwijl de regels in werkelijkheid slechts 4 A5 kantjes beslaan. Dat zelfs dit aantal wordt gehaald komt vooral door de uitvoerige beschrijving en de meerdere voorbeelden. In de kantlijn staan de belangrijkste regels opgesomd. Iets wat het spelen altijd vergemakkelijkt en versneld.

Het Spel

In Crazy Chicken gaat het om het verzamelen van kaarten van de kippensoorten. Elke speler krijgt aan het begin van het spel 3 kaarten in de hand. De rest van de kaarten wordt verdeeld over 2 stapels van gelijke grootte. Deze worden dicht op tafel gelegd, met ruimte ertussen voor 2 aflegstapels.

In een beurt neemt een speler 2 kaarten. Deze moeten van verschillende stapels afkomstig zijn. Dus, dat kan een kaart van 1 van de (open) aflegstapels zijn en een kaart van 1 van de gesloten stapels, of 1 van elk van dezelfde soort. Vervolgens mag de speler kiezen. Of hij legt een reeks kaarten van 1 soort voor zich op tafel, of hij legt 1 kaart uit zijn hand op 1 van de aflegstapels.

Kiest de speler voor de eerste optie, dan moet hij er opletten, dat de reeks uit meer kaarten bestaat, dan een reeds bestaande reeks van deze kippensoort op tafel. De oude reeks (ook al is deze van dezelfde speler) wordt op 1 van de 2 aflegstapels gelegd.

Zo wisselt continu de beurt totdat 1 speler 6 soorten voor zich op tafel heeft liggen, alle 9 kippensoorten op tafel liggen of 1 van de 2 dichte trekstapels op is.
Vervolgens tellen beide spelers de waarde van de kippensoorten die zij voor zich hebben liggen bij elkaar op. Let wel, alleen de waarde! Dus 7 kaarten van waarde ’20’ leveren slechts 20 punten op.
Op deze manier worden 4 rondes gespeeld. De winnaar is de speler met de uiteindelijk hoogste score.

Samenvatting

Pluspunten

Makkelijk te leren
Speelt snel
Duidelijke en simpele puntentelling
Leuke vormgeving

Minpunten

Te grote doos; niet makkelijk mee te nemen
Abstract
Maar voor 2 spelers

Algehele indruk

Met Crazy Chicken zet Ravensburger de eerste stap in de wereld van specifieke 2 persoonsspellen. Deze eerste stap mag gerust een geslaagde genoemd worden. Dit leuk uitziende, maar eigenlijk heel abstracte, kaartspelletje is simpel te leren, maar biedt zoveel keuzes tijdens het spel dat het spel zelf ver van simpel is. Toch speelt het vlot weg en de keuzes zijn nooit hersenkrakers. Alles draait om tellen en timing. Welke kaarten zijn nog in het spel en wanneer speel je jouw reeks kaarten van een soort uit. Ook de vraag op welke stapel je je kaarten weg gooit kan je tegenstander voor lastige keuzes plaatsen.

Al met al een goed doordacht, leuk, vlot kaartspel, wat iedereen wel zal aanspreken! De toon is gezet voor de rest van deze serie.

Scroll naar boven