Da Vinci Code Identity Games

Da Vinci Code

Da Vinci Code Identity Games
Naam Da Vinci Code
Auteur Eije Wakasugi
Uitgever Identity Games
Spelers 2-4 spelers
Leeftijd 8+ jaar
Taal Nederlands
Prijs €15,-

Vormgeving

Da Vinci code zit in een klein vierkant doosje waarop duidelijk wordt gemaakt dat we van doen hebben met een internationale bestseller. Het spel is nl. als Coda al zeer goed verkocht, maar als tie-in van de populaire roman zullen de verkoopscijfers in Nederland ook niet slecht zijn. De tekening op de voorkant van de doos is mooi sfeervol.

De inhoud van de doos bestaat uit 13 witte en 13 zwarte rechthoekige stenen die een beetje op dominostenen lijken. Op de voorkant zijn deze genummerd van 0 t/m 11 en de dertiende is voorzien van een soort koppelteken. Op de achterkant van de stenen staat een pijltje.

De Regels

De regels staan op een klein foldertje. De regels beslaan erg weinig ruimte en zijn dan ook erg simpel te begrijpen en uit te leggen. De regels zijn verdeeld in regels voor beginners en gevorderden. Aan het eind van de regels staat nog een variant met puntentelling voor spelers sie graag meerdere partijen achter elkaar spelen.

Het Spel

Alle stenen worden door elkaar geschud, met het getal naar beneden. Iedere speler neemt 4 stenen (bij 4 spelers: 3) en zet deze voor zich neer. Ze worden zo geplaatst dat alleen de speler zijn nummers kan zien. De nummers moeten op oplopende volgorde worden neergezet en bij gelijke nummers wordt zwart links van wit geplaatst. De overige stenen worden apart opzij gelegd.

De eerste speler pakt nu allereerst een nieuwe steen en bekijkt deze. Hij wijst daarna een steen van een tegenstander aan en noemt het getal waarvan hij denkt dat deze op de steen staat. Is dat goed, dan legt de speler deze steen om, zodat iedereen het getal kan zien. De speler die het getal goed raadde heeft nu de keuze: Doorgaan met raden, of een de extra steen nemen en deze in zijn eigen code plaatsen. En het daarmee de anderen dus moeilijker maken zijn code te achterhalen. Zegt de speler echter een fout getal, dan moet hij de zojuist gepakte steen open op de juiste plek in zijn eigen code leggen.

Het spel loopt zo door totdat alle codes op 1 na zijn onthuld. De speler die zijn code verborgen heeft kunnen houden wint het spel.
Het verschil tussen het beginners- en gevorderden spel is het gebruik van de koppeltekens. In het spel voor gevorderden mogen deze in de code worden geplaatst door de speler die de steen krijgt.

Samenvatting

Pluspunten

Handzame verpakking
Stevig materiaal
Logisch denken

Minpunten

Startspeler(s) in het nadeel
Weinig overeenkomsten met boek

Algehele indruk

Da Vinci Code is een erg geslaagd deductiespel van Identity Games. Het spel (m.n. met de koppelstreepjes) biedt voldoende mogelijkheden tot logisch nedenken, slim vragen stellen en zelfs een beetje bedrog (door getallen te noemen uit je eigen code).

Het enige echte minpuntje is, dat de eerste speler aardig in het nadeel is. Hij moet gokken en de kans is dus groter dat hij het fout heeft en een open steen in zijn code moet leggen. In een spel met 4 heeft de 4de speler dus zelfs het voordeel van 3 spelers voor hem. Daarom beviel het spel met 2 spelers me uiteindelijk ook het beste. Of speel met punten en laat iedereen een keertje startspeler zijn.

Ondanks dat minpunt is Da Vinci Code toch zeer geslaagd. Het speelt vlot, duurt niet te lang en is bovendien ook nog eens makkelijk mee te nemen. Ondanks de geluksfactor aan het begin van het spel zal logisch denken uiteindelijk toch het meest de doorslag geven!

Scroll naar boven