Arne kaartspel

Arne

Arne kaartspel
Naam Arne
Auteur Arne Lauwers
Uitgever Lauwers Games
Spelers 2 – 4
Leeftijd 7+ jaar
Taal Nederlands
Prijs 10 euro

Vormgeving

In een passend klein doosje is plaats voor 92 speelkaarten. Hiervan zijn er 4 ‘kleurkaarten’. Deze kaarten legt de speler voor zich neer om zijn kleur aan te geven. Deze zijn er in de kleuren blauw, rood, groen en geel. Verder zijn er 88 speelkaarten. Deze zijn er in de kleuren zwart en wit en bevatten diverse symbolen en pictogrammen. Deze wijzen op de actie die met de kaart uitgevoerd mag worden.

De Regels

De spelregels staan ook op een setje speelkaarten. Per taal zijn 2 speelkaarten dubbelzijdig gevuld. Dit maakt de tekst moeilijk leesbaar en voorbeelden ontbreken. Bovendien maakt het het terugzoeken van bepaalde pictogrammen lastig. Het spel mechanisme zelf is simpel en makkelijk te begrijpen.

Het Spel

Iedere speler ontvangt een kleurkaart, die hij open voor zich neerlegt, en 8 kaarten. De overige kaarten vormen een gedekte stapel op het midden van de tafel.
Als de speler aan de beurt is, trekt hij een nieuwe kaart van de stapel en moet hij een witte kaart uitspelen. Op witte kaarten staat een waarde (50, 100, 200, 1000 ) of een pictogram waarmee bijvoorbeeld 3 nieuwe kaarten getrokken mogen worden of die een score verdubbelen of verdrievoudigen. Kaarten met een waarde in de eigen kleur mogen naast de eigen kleurkaart gelegd worden, de overige kaarten gaan op de aflegstapel in het midden van de tafel.
De zwarte kaarten mogen op elk moment in het spel gespeeld worden. Deze bevatten allemaal pictogrammen die een bepaalde actie voorstellen. Zo kun je een kaart ‘stelen’ van een ander, de beurt naar je toe halen, de beurtvolgorde omdraaien, een kaart laten ‘crashen’ of dit juist terugdraaien.

Als de trekstapel op is, heeft ieder nog 1 mogelijkheid een witte kaart te spelen. Dan worden de scores geteld en de speler met de hoogste score aan zijn kleurkaart heeft gewonnen.

Samenvatting

Pluspunten

Makkelijk te leren
Professionele vormgeving
Ondersteunende website

Minpunten

Onduidelijke regels; verduidelijking op website is noodzakelijk
Voor de hand liggende keuzes
Hoge geluksfactor

Algehele indruk

Allereerst een tip: Bespaar jezelf frustratie en download/print de spelregels van de internetsite van Arne en doe daar gelijk de ‘veelgestelde vragen’ bij… Dit leest veel makkelijker dan regels op spelkaarten en de antwoorden op de vragen maken een heleboel duidelijk en bevatten regels die eigenlijk gewoon standaard erin hadden moeten staan.

De uitvoering is verder zeer professioneel voor een eerste uitgave. Dit mag ook wel als je leest dat de uitgever hier spaargeld van 10 jaar aan besteed heeft, ruim €13.000!!!

Verder valt er eigenlijk weinig over Arne te zeggen. Het is een typisch kaartspel, wat juist de spelers daarvan aan zal spreken. Liefhebbers van jokeren, uno, etc. hebben er weer een afwisselend spel bij. Voor fanatiekere bordspelers is het spel een beetje te licht. Kies zelf in welke groep je thuishoort.

 

Scroll naar boven