Naam | Battle Line |
Auteur | Reiner Knizia |
Uitgever | Ravensburger |
Spelers | 2 spelers |
Leeftijd | 8+ jaar |
Taal | Nederlands |
Prijs | 15 euro |
Vormgeving
De doos waarin Battle Line wordt geleverd is vrij groot, vergeleken met de inhoud. 60 speelkaarten, in 6 kleuren genummerd van 1 t/m 10, 10 tactiekkaarten en 9 pionnen (vlaggen). De kwaliteit van de kaarten is wat minder dan wat we van Duitse uitgevers gewend zijn, maar dat zal verder geen probleem zijn. Per nummer is er een illustratie van een antiek legeronderdeel (War Elephants, Heavy Cavalry, Phalanx, etc.) . Op de tactiekkaarten staan diverse afbeeldingen die betrekking hebben op de kaart. De pionnen zijn van rood plastic.
De Regels
Deze zijn kort. In totaal beslaan ze 4 A5 kantjes, maar hier zijn voorbeelden bij, en uitleg over de tactiekkaarten zelf. De eigenlijke regels beslaan veel minder dan de helft.
Het Spel
Twee legers uit de oudheid staan aan de frontlinies om belangrijke posities in te nemen. Wie heeft het sterkste leger op die positie? Elke speler ontvangt 6 kaarten en de 9 pionnen worden op tafel gezet. Elke speler speelt kaarten aan de eigen kant van de pion en per steen mogen er maximaal 3 kaarten aan de eigen kant gespeeld worden. Per beurt speelt elke speler 1 kaart op tafel en trekt een nieuwe kaart. Hierbij mag een speler kiezen of hij een normale kaart trekt of een tactiek kaart. Zodra beide spelers 3 kaarten aan een grenssteen gespeeld hebben, wordt er gekeken door wie deze steen gewonnen is. Hierbij wordt de volgende waardering gebruikt:
- 3 opeenvolgende nummers van 1 kleur
- 3 gelijke nummers van willekeurige kleuren
- 3 nummers van dezelfde kleur
- 3 opeenvolgende nummers van verschillende kleuren
- elke andere willekeurige combinatie
Indien beide spelers dezelfde combinatie hebben wordt naar de totale waarde van de kaarten gekeken.
Een speler mag ook een steen claimen als hij zelf 3 kaarten heeft gespeeld en zijn tegenstander nog niet, maar hij aan kan tonen dat die speler zijn combinatie nooit meer kan overtreffen. Hierbij moet je uiteraard goed opletten op de reeds op tafel gespeelde kaarten. Het voordeel hiervan is, dat je tegenstander geen kaarten aan deze steen meer mag spelen, ook niet de kaarten die hij nergens anders goed kwijt kan! In plaats van een normale kaart te spelen, mag een speler er ook voor kiezen een tactiekkaart te spelen, als hij deze in zijn hand heeft. Deze hebben verschillende effecten op het spel. Ze kunnen als joker inzetbaar zijn, hebben invloed op de maneir waarop deze vlag gewaardeerd wordt, etc.
Het spel eindigt als een speler 5 stenen heeft gewonnen of 3 stenen op een rij.
Samenvatting
Pluspunten
Makkelijk te leren
Tactisch plaatsen van kaarten
Pokerelementen
Snel spel
2 spellen voor de prijs van 1
Minpunten
Uitvoeringspuntjes
Algehele indruk
“Het mag duidelijk zijn, dat dit spel van dezelfde hand is als Lost Cities. Een iets andere uitwerking van het zelfde spelprincipe heeft een vergelijkbaar leuk spel opgeleverd. Omdat bij dit spel de volgorde waarin kaarten aan een steen gelegd worden niet van belang is, heb je in dit spel meer mogelijkheden, ben je flexibeler. Toch ben je nog steeds afhankelijk van de kaarten die je in je hand krijgt, waardoor een lange termijn planning onmogelijk is..
Het pokerelement van de waardering zorgt ook voor blufmogelijkheden. Zo geeft je tegenstander misschien een steen al op als jij er een sterke combinatie van 2 kaarten aan neerlegt. Probeer zelf echter wel zoveel mogelijk mogelijkheden te krijgen/houden… Belangrijk is het ook steeds in de gaten te houden wat er al op tafel gespeeld is, zodat je je eigen kansen goed kan inschatten en stenen zo snel mogelijk kan claimen. Zo kan je je tegenstander dwingen voor hem ongunstige kaarten aan bepaalde stenen te leggen.
Een absolute aanrader voor mensen die een flinke portie geluk in een spel niet erg vinden. Een paar minpuntjes in de uitvoering, maar daar tegenover staat weer een zeer gunstige prijs!”
Zo klonk de algehele indruk van het spel Schotten-Totten, en inderdaad, Battle Line is niets meer of minder dan een vernieuwde versie van dat spel. Door het weglaten van de kaarten met de waarde ’10’en de tactische kaarten kan ook gewoon Schotten-Totten gespeeld worden. Wat voegen deze kaarten toe aan het spel? Iets meer mogelijkheden en een onverwachte wending. Iets meer chaos dus. Zelf vind ik dat onvoorspelbare wel leuk, maar kies zelf. In elk geval heb je met deze versie dus beide mogelijkheden en omgekeerd is dat niet zo. Deze versie is echter wel wat duurder.