beutelschneider

Beutelschneider

beutelschneider
Naam Beutelschneider
Auteur Mark Sienholz
Uitgever Harlekin
Spelers 3-4 spelers
Leeftijd 10+ jaar
Taal Nederlands
Prijs 5 euro

Vormgeving

Beutelschneider bestaat uit 32 kaarten in een plastic zip-lock zakje. Dit zijn 3 sets van 9 in de kleuren rood, geel en groen en 5 troefkaarten in de kleur blauw. Alle kaarten hebben een cartoon-achtige afbeelding. Op de achterkant van de kaarten staat de naam van de uitgever ‘Harlekin’. Nadat een aantal andere bedrijven tegen deze naamsvoering hadden geprotesteerd is het bedrijf verder gegaan onder de naam Krimsus Krimskrams-Kiste.

De Regels

De regels staan op een foldertje ter grootte van de kaarten en telt 6 kantjes. Hiervan zijn 3 bestemt voor de regels. De overige pagina’s hebben een covertekening, een ontstaansgeschiedenis en een 2 pagina’s tellend inleidend verhaaltje waarin de situatie op een marktplein in de middeleeuwen geschetst wordt. De regels zelf zijn duidelijk, hoewel een tabel met de rangorde van de kaarten ter referentie extra geleverd had kunnen worden.

Het Spel

Een middeleeuwse markt was een drukke bedoening. Mensen van alle standen kon je er vinden, van bedelaars tot heersers en van koopmannen tot zakkenrollers…

Zoals met de meeste spellen is het ook nu weer de bedoeling zoveel mogelijk punten te verdienen. Om te beginnen krijgt iedere speler 8 kaarten in de hand. Met deze kaarten moeten slagen gewonnen worden. Er zijn kaarten in 4 kleuren. De normale kleuren rood, geel en groen bevatten normale personen en goud, oplopend van 1 goudstuk tot de machtige koopman (in de rode set is deze vervangen door de zakkenroller, de beutelschneider). En dan is er de troefkleur blauw. Deze bevat de machtigere en belangrijkere personages.

De eerste speler speelt een kaart. De overige spelers moeten nu een kaart van dezelfde kleur spelen als ze deze in hun hand hebben. Anders mogen ze een kaart van een andere kleur weggooien of troeven. Als alle spelers een kaart gespeeld hebben, wordt gekeken wie de slag heeft gewonnen. In principe is dat de speler die de hoogste kaart heeft gespeeld in de kleur van de eerste kaart. Tenzij er getroefd is, in dat geval neemt de hoogste troefkaart de winst.

Waar de normale kaarten (1,2,3,4 goudstukken, bedelaar, dienstmaagd, kroegbaas, koopman/zakkenroller) alleen de slag kunnen winnen, kunnen de troefkaarten (gardesoldaat, huurmoordenaar, avonturier, gravin en koning) ook bonuspunten opleveren als ze in zekere combinatie gespeeld worden. Zo levert het 10 extra punten op als je de gravin na de avonturier in dezelfde slag speelt en hem zo als het ware verleid. En dit werkt ook omgekeerd.

Als alle kaarten uit de hand gespeeld zijn is de ronde voorbij en worden de puntentotalen opgeteld. En voor de persoon die zo ongelukkig is geweest de zakkenroller te winnen, worden er 20 punten afgetrokken (tenzij na de zakkenroller de gardesoldaat in dezelfde slag gespeeld werd!)

Er wordt een nieuwe ronde gestart, tot 1 van de spelers als eerste een vooraf bepaald puntenaantal behaald. Deze wint het spel.

Samenvatting

Pluspunten

Makkelijk te leren
Leuke illustraties
Thema past perfect bij spelmechanisme
Aantrekkelijk ook voor liefhebbers van klassieke kaartspellen
Goedkoop en makkelijk mee te nemen

Minpunten

Minimale uitvoering
Mindere originaliteit

Algehele indruk

Beutelschneider is misschien niet echt origineel. Ik bedoel, hoeveel kaartspellen zijn er al waarbij je door het spelen van kaarten slagen moet winnen. er zijn alleen al talloze klaverjas-varianten in verschillende steden in Nederland! Waar Beutelschneider echter uitspringt is het thema. Elke kaart heeft een zorgvuldig gekozen naam en plaats in de rangorde, waardoor het in de verste verten niet abstract aanvoelt. Bovendien speelt het daarom heel instinctief.

De troefkaarten hebben bovendien passende manieren om elkaar af te troeven (Gravin v. Avonturier en Koning v. Huurmoordenaar) en kunnen ook op logische manieren extra punten opleveren. Beutelschneider heeft daarom een breed publiek: zowel liefhebbers van thematische kaartspellen als de liefhebbers van bv. klaverjassen zullen het spel met plezier regelmatig op tafel brengen. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Een aanrader!

Scroll naar boven