Naam | Boonanza |
Auteur | Uwe Rosenberg |
Uitgever | Amigo Spiele, 999games |
Spelers | 2-5 spelers |
Leeftijd | 12+ jaar |
Taal | Nederlands |
Prijs | 7 euro |
Vormgeving
De vormgeving is één van de grote krachten van dit spel. Zoals de naam al aangeeft gaat dit spel over Bonen (Bohnen in het Duits). Behalve de woordspeling in de titel (Bonanza was een grote Western-serie in de jaren ’60-’70) zit dit spel vol met woordspelingen en mooi en leuk uitgevoerde kaartjes. Zoals de ‘Blaue Bohn’ (Blauwe boon) bijvoorbeeld maar! De kaartjes zelf zijn stevig uitgevoerd en de doos heeft de lengte en breedte van 2 stapels kaarten naast elkaar. Makkelijk mee te nemen en een genot om naar te kijken.
De Regels
De regels zijn goed uitgevoerd en worden verduidelijkt door genoeg voorbeelden. Af en toe zijn er wel wat onduidelijkheden, maar die kunnen met een beetje gezond verstand wel opgelost worden. Voor degenen die de Duitse taal niet voldoende machtig zijn, is er de website van RioGrande games een Engelse versie te downloaden. Let wel op, de Engelse versie bestaat uit Bohnanza + de Bohnanza Erweiterungs set. Deze regels gaan er dus ook vanuit dat je deze beide bezit. Om het spel (nog) leuker te maken, raden wij trouwens aan 1 regel te veranderen. Daarover later meer.
Het Spel
De bedoeling van het spel is zoveel mogelijk geld te verdienen. Dit doe je door bonenvelden te planten. Je hebt 2 velden (later kan je voor 3 goudstukken een 3e veld kopen) en op elk veld kan je slechts 1 bonensoort planten. Op elk moment kan je je bonen oogsten, mits je veld niet uit 1 boon bestaat. Op de ‘bohnometer’ onderaan het kaartje kan je zien hoeveel goudstukken je per aantal bonen krijgt. Voor de zeldzamer Sojabohne (12 in het spel, dit staat ook op het kaartje) heb je er slechts 2 nodig voor 1 goudstuk, terwijl je van de Feuerbohne (18 in het spel) er 3 moet hebben. Hou dus ook in de gaten hoeveel bonen van jouw soort er al in gebruik zijn. De bonenvelden krijg je vol door kaartjes uit je hand te planten. Iedereen krijgt in het begin 5 kaarten. Deze hou je in de volgorde waarin je ze krijgt (!). Elke beurt ben je verplicht de voorste boon te planten. Dit kan dus betekenen dat je een bonenveld moet opofferen, waar je nog geen geld voor krijgt. De tweede kaart in je hand mag je planten. De actieve speler trekt vervolgens 2 nieuwe kaarten en legt deze open neer. Dan begint de leukste fase van het spel. Als de speler deze kaarten niet kan verhandelen of weggeven moet hij deze kaarten planten! Het onderhandelen kan beginnen… Volgens de regels mag een kaart slechts 1 keer van eigenaar verwisselen. Het is, naar onze mening, leuker om deze regel niet toe te passen. Dit kan situaties opleveren als “als jij die kaart met haar ruilt, geef ik jou daar dan weer deze 2 kaarten voor”. Dit brengt nóg meer interactie in het spel! Deze regel is overigens als variant opgenomen in de regels van de Erweiterungsset. Aan het eind van de handelsfase moeten alle van eigenaar verwisselde kaarten geplant worden. Aan het einde van de beurt trekt de speler nog 3 nieuwe kaarten om zijn hand te vullen (Let op de volgorde!!). Het spel gaat door totdat de trekstapel voor de derde keer op is. Dan worden de laatste velden geoogst en de goudstukken geteld.
Samenvatting
Pluspunten
Veel interactie, iedereen blijft in het spel betrokken
Snelle speelronden
Goede planning nodig bij het handelen en planten
Geweldige vormgeving
Minpunten
De Engelse regels bevatten regels voor 2 spelers. Dan is echter het leukste deel van het spel, het handelen, natuurlijk wel zeer beperkt.
Speel alleen met mensen die eerlijk spelen. Het in de juiste volgorde houden van de kaarten in je hand is essentieel voor het spel, maar wel gevoelig voor vals spelen.
Algehele indruk
Een heel leuk spel, dat in 1997 natuurlijk niet voor niets tot beste Kaartspel van het Jaar werd uitgeroepen. Iedereen blijft het hele spel betrokken. Je staat vaak voor lastige keuzes en daarom kunnen de kansen vaak keren. De woordspelingen en de plaatjes passen goed bij de luchtige toon van dit spel. Een leuk spel om vaker te spelen, voor iedereen!
Na het succes van Bohnanza, zijn de afgelopen jaren een Erweiterungsset (extra bonen en opdrachten), La Isla Bohnita (uitbreidingsset met piraten eilanden), Al Cabohne (een zusterspel voor 1 of 2 spelers), High Bohn (uitbreidingsset met Western-thema), Mutabohn (gemuteerde bonen), Ladybohn (vrouwelijke bonen) en Spacebeans (spin-off) verschenen. Tenslotte staat op internet de onofficiële Bohnissima uitbreiding.