Brawl catfight ernest games

Brawl: Catfight

Brawl catfight ernest games
Naam Brawl: Catfight
Auteur James Ernest
Uitgever Ernest Games
Spelers 2+ spelers
Leeftijd 10+ jaar
Taal Nederlands
Prijs 6 euro/set

Vormgeving

Brawl:Catfight zit in een normaal doosje van het formaat speelkaarten. In totaal zitten er 35 kaarten in een pakje. De samenstelling van de kaarten is afhankelijk van het personage die de kaarten voorstelt. Catfight heeft 3 personages. Nickie, Sonia en Tamiya. Het geheel heeft een Manga-achtige uitstraling. Het artwork is dan ook van Manga-artiest Bryce Nakagawa.

De Regels

De regels staan op een opgevouwen foldertje van ongeveer 2/3 A4 blaadje. Hier staan ook nog een aantal voorbeelden tussen. De regels zijn heel duidelijk en makkelijk na te vertellen.

Het Spel

Brawl is een real-time kaartspel. Dat betekent dat spelers niet op hun beurt hoeven te wachten, maar kaarten spelen zo snel als en wanneer zij dat willen. Tussen 2 spelers liggen 2 base-kaarten. De bedoeling is de controle op een meerderheid van bases te veroveren. Dit wordt gedaan door het uitspelen van de kaarten.

In eerste instantie kan er ook voor een ’trainings-mode’ gekozen worden, waarin spelers om de beurt een kaart uit mogen spelen.
Je neemt geen losse kaarten in je hand, maar gewoon de hele stapel. Zodra je een kaart trekt moet je deze spelen, of op een aflegstapel leggen. In plaats van een kaart uit je hand te spelen mag je ook de bovenste kaart van de trekstapel spelen. Je speelt de kaarten aan 1 van de 2 kanten van een base: die van jezelf, of die van de tegenstander.

Er zijn een aantal verschillende soorten kaarten, zoals:

  • Clear, waarmee je een Base verwijdert
  • Base, waarmee je een base extra plaatst (max. 3)
  • Hits, waarmee je punten scoort op die base. Er zijn ook Hits x2 kaarten
  • Block, waarmee je verdere hits aan die kant blokkeert
  • Press, waarmee je een Block opheft
  • Reverse, degene met de minste hits op een base wint
  • Double, verdubbel het aantal hits aan de kant van de double

Tot slot zijn de laatste 3 kaarten van een stapel altijd de Freeze kaarten, waarmee je een base bevriest, stopt.

Elk personage (=deck) heeft een verschillende mix van kaarten, afhankelijk van het karakter van dat personage. Zo kan een personage offensief of defensief ingesteld zijn, of juist een mix van specialere kaarten bevatten.

Nadat alle bases bevroren zijn wordt gekeken naar het aantal hits per base. De speler met een meerderheid (of juist minderheid in het geval van een reverse) aan hits wint de base. Een speler met de meerderheid aan bases wint het spel.

Samenvatting

Pluspunten

Makkelijk te leren
Hectisch leuk
Enkele tactische keuzes afhankelijk van het personage
Verschillende personages
Manga-sfeer

Minpunten

Hoge prijs voor slechts 35 kaarten
Minder leuk met meer dan 2 spelers

Algehele indruk

Brawl is een grappig en hectisch kaartspelletje, wat in alles heel goed aan Manga-gevechten doet denken. Er zijn enkele tactische keuzes te maken die afhankelijk zijn van welk personage je speelt. Door gebruik goed en snel gebruik te maken van deze eigenschappen kan je proberen het spel naar je hand te zetten. Het is echter toch vooral ook de snelheid van het spelen en de snelheid van het keuzes maken die het spel leuk maken en houden. Goed opletten op de mogelijkheden om een kaart uit je hand of aflegstapel uit te spelen. En als het spelmoment gunstig is, zo snel mogelijk kaarten afleggen om de bases te bevriezen. Of probeer juist de spelduur te rekken door meer kaarten van de aflegstapel te spelen. Met een speeltijd van 1 minuut is een revanche-verzoek natuurlijk ook snel ingewilligd.

Spelen met andere personages houdt het spel ook afwisselend. Naast Catfight (3 personages) zijn er ook nog de Basic-set en de Club Foglio-set (elk 6 personages). De kaartenmix is elke keer anders, maar de sets zijn onderling goed speelbaar. Dit is tegelijk ook het grootste minpuntje van dit spel, want als je een aantal personages wil aanschaffen, heb je voor de zelfde prijs ook een ‘groot’ spel.

Scroll naar boven