Lord of the Rings: The Fellowship

spel-lord-of
Naam LOTR – The Fellowship
Auteur Reiner Knizia
Uitgever Ravensburger
Spelers 2 – 4
Leeftijd 9+ jaar
Taal Nederlands
Prijs 15 euro

Vormgeving

Dit spel zit in een prettig formaat doos, ong 20x15x2,5cm. Binnenin de doos zijn netjes 2 vakjes voor de spelkaarten en vakjes voor de puntenfiches en de ringfiches. In totaal zijn er 6 ringfiches (met tekst in 2 talen), 30 punten fiches met waarde ‘1’ en ‘5’ en 108 speelkaarten. Deze zijn verdeeld in 88 speelkaarten in 4 kleuren (genummerd 0 t/m 5 en 1 Nazgul) en 10 plaatskaarten (elk 2 kaarten breed). De plaatskaarten hebben een volgnummer en 3 getallen op zich. Alle kaarten zijn sfeervol opgeluisterd met foto’s uit de Lord of the Rings film die december 2001 uitkomt. De foto’s zijn echter niet overheersend aanwezig en passen mooi in de kaart…

De Regels

Het boekje met regels is uitgevoerd in het Nederlands en het Frans. Het Nederlandstalige gedeelte beslaat 7 pagina’s. Hierin zijn enkel ge├»llustreerde zwart-wit voorbeelden opgenomen. De tekst is af en toe, waarschijnlijk door de vertaling, wat onduidelijk, maar veel wordt verduidelijkt door de voorbeelden. Dan blijken de regels een stuk minder ingewikkeld dan je denkt bij de eerste keer lezen. Het merendeel van de regels pak je er na 1 keer spelen dan ook niet meer bij, alleen misschien de uitleg van de ringfiches. De tekst die hierop staat is echter duidelijk genoeg…

Het Spel

Het spel draait om de reis van de vrienden op zoek naar de Ring. De reis begint in Balingshoek en in totaal worden 10 vriendelijk gezinde (witte) en minder vriendelijk gezinde (zwarte) plaatsen aangedaan.

De reis begint in Balingshoek, en deze kaart(en) wordt dan ook als eerste op tafel geplaatst. De spelers krijgen allen een setje kaarten van 1 kleur, schudden deze, leggen ze gedekt naast zich neer en pakken er 6 in hun handen.

Vervolgens moeten de spelers kaarten uit spelen om de hoogste invloed op een plaats te krijgen. Deze kaarten moeten helemaal rondom de plaats gelegd worden. In totaal liggen er telkens dus 10 kaarten rondom een plaats. Dit plaatsen gaat volgens de volgende regels:

– Er moet altijd minimaal 1 kaart aangelegd worden, bij de actuele plaats.
– Dit mag een onbeperkt aantal kaarten zijn met waarde ‘1’ of een enkele kaart met een hogere waarde.
– Een kaart met waarde ‘0’ mag altijd uitgespeeld worden. I.p.v. of in combinatie met andere kaarten.
– De volgorde en de plaatsing is vrij.
– Vul aan het einde je hand weer aan.

Zodra er rond een plaats 10 kaarten liggen, worden de kaarten gewaardeerd. Degene met het hoogste aantal wint het aantal puntenfiches aangegeven door het eerste getal, de tweede plaats levert het tweede getal op en de derde plaats het derde getal. De 4de plaats levert niets op en kost in plaats, Moria, zelfs punten… In geval van gelijkspel, gaat de persoon die het eerst na de laatste speler aan de beurt zou zijn voor…

Natuurlijk zijn er op deze regels enkele toevoegingen. Zo mag een speler een Nazgul spelen om een kaart van een tegenstander te verwijderen. Ook mag bij de zwarte plaatsen een kaart met hogere waarde over een kaart van een tegenspeler geplaatst worden. Alleen de hobbits met een ring zijn hiertegen beschermd. Ook hebben een aantal plaatsen speciale regels en kunnen de spelers een gewonnen ring op een kaart spelen.

Deze ringen worden gewonnen in een aantal plaatsen door de speler met de hoogste waarde daar. In totaal zijn er 6 ringen in het spel met verschillende krachten, die bijvoorbeeld de kleur van een plaats kunnen veranderen, of elke aangelegde kaart voor waarde ‘1’ kunnen laten tellen.

Als 1 plaats helemaal verwerkt is, mag de speler die de laatste kaart aanlegde de volgende plaats neerleggen. Uiteraard mag hij dit doen op een voor hem gunstige plaats.
Het spel eindigt als alle plaatsen gespeeld zijn, of wanneer geen enkele speler (of slechts nog 1 speler) nog kaarten heeft.
De regels bevatten verder een variant voor 2 spelers, waarbij elke speler 2 kleuren speelt, maar elke kleur afzonderlijk gewaardeerd wordt.

Samenvatting

Pluspunten

Verrassend en leuk te spelen
Genoeg tactische/strategische mogelijkheden
Sfeervol vormgeven

Minpunten

Het nummer op de kaarten staat in de linker bovenhoek. Dit is lastig voor linkshandige spelers.
Je hebt een hele grote tafel nodig voor dit spel, omdat het in alle richtingen uitgebreid wordt.

Algehele indruk

Uiteraard worden rond de uitgave van een dure en langverwachte speelfilm alle marktsegmenten overspoeld met merchandise en verwante artikelen. Het aantal spellen dit jaar met deze film of de originele boeken als thema is dan ook groot. Sommige zijn echter gewoon slechte spellen met een losjes erop geplakt thema, met als enige bedoeling geld te kloppen uit de zak van de spelers en filmliefhebbers.

Hoewel slechts losjes op het verhaal van de film gebaseerd is dit kaartspel toch een sfeervol en geslaagd Lord of the Rings spel geworden. De foto’s van de film zijn smaakvol gebruikt, zonder op een reclame-stunt te lijken. De reis van plaats naar plaats is natuurlijk ook op z’n plaats in dit spel. Ook het spelmechanisme is leuk uitgewerkt , wat een vlot spel oplevert, waar alle spelers lang alle kansen hebben.

Hoewel het geluk van de kaarten die je trekt zeker aanwezig is, is dit toch niet storend. Je hebt voldoende kaarten in je hand en de scores liggen dicht bij elkaar. Tactische en strategische keuzes zijn dan ook zeker mogelijk. M.n. kan je je hogere kaarten bewaren als je ziet dat je toch kansloos bent bij een plaats, of als deze plaats weinig punten oplevert. Ook is het goed als je kunt forceren dat je de laatste kaart bij een plaats neerlegt. Dat geeft een groot voordeel, omdat je dan de nieuwe plaats kan beginnen op een voor jou gunstig punt. Het op het juiste moment uitspelen van Nazgul en veroverde ringen is tenslotte ook een belangrijke keuze, evenals de keuzes bij een zwarte plaats.

Alles bij elkaar levert dit een zeer boeiend en interessant spel op, met een zeker ook interessant prijskaartje. Wat mij betreft 1 van de ‘Tolkien-toppers’ van dit moment, maar ook niet-liefhebbers van de film/boeken zullen veel plezier aan dit spel beleven!

Scroll naar boven