Apples to Apples van Out of the box

Apples to Apples

Apples to Apples van Out of the box
Naam Apples to Apples
Auteur Matthew Kirby
Uitgever Out of the Box
Spelers 4-10 spelers
Leeftijd 12+ jaar
Taal Nederlands
Prijs 20 euro

Vormgeving

Apples to Apples zit in een stevige rechthoekige doos. In deze doos zitten, in een nette vakverdeling, 432 kaarten. Deze kaarten van een normaal formaat, zijn verdeeld in 324 rode en 108 groene kaarten. Op de rode kaarten staan zelfstandige naamwoorden, namen van plaatsen of mensen, dieren, planten etc. Enkele voorbeelden zijn bv. Titanic, Bill Clinton, Diamond, High School Bathroom etc. Op de groene kaarten staan bijvoeglijke naamwoorden, zoals bv. Sexy, Fun, , Sweet Creepy etc. De kaarten zijn voorzien van een enkel tekeningetje van een lachende appel (artwork opnieuw van cartoonist John Kovalic) en vaak van een bijpassende humoristische of licht ironische tekst en enkele synoniemen.

Om het geheel compleet te maken zijn 3 rode en 1 groene kaart leeg gelaten. Deze kunnen persoonlijk ingevuld worden… Tot slot zijn er de spelregels.

De Regels

Zoals bij alle spellen van deze uitgever zijn deze zeer duidelijk en kort. Na 1 keer lezen is het spel duidelijk en binnen 10 kan er gespeeld worden. Naast de officiele regels zijn er ook enkele varianten. De meest up-to-date regels, varianten en FAQ’s zijn zoals gebruikelijk op de website van OTB Games te vinden.

Het Spel

Appels niet met peren, maar met andere appels vergelijken, dat is de bedoeling van dit spel! Het spel volgt een aantal duidelijke, korte stappen:

  • Bepaal wie de ‘rechter’ is voor de eerste ronde. Iedere speler krijgt vervolgens 7 rode kaarten.
  • De rechter draait een groen kaart om, met daarop een bijvoeglijk naamwoord. Hierna moeten de spelers zo snel mogelijk 1 of 2 rode kaarten (gedekt) op tafel leggen, waarvan zij denken dat de rechter deze zal associeren met de groene kaart.
  • Afhankelijk van het aantal spelers mag er maar een beperkt aantal rode kaarten op tafel gespeeld worden. Snelheid is dus van belang!
  • De rechter schudt de kaarten, bekijkt ze, en kiest de kaart met het voorwerp/persoon/plaats die hij het meest vindt passen bij de tekst op de groene kaart. De speler die deze rode kaart gespeeld had, krijgt de groene kaart als beloning. Afhankelijk van het aantal spelers zijn er 4 tot 8 groene kaarten nodig om te winnen.
  • De gespeelde rode kaarten worden weggelegd, de rol van rechter verschuift 1 plaats naar links en de spelers vullen het aantal rode kaarten in hun hand weer aan tot 7. Het spel gaat zo door tot 1 speler aan de winstcondities voldoet.

Samenvatting

Pluspunten

Enorm veel interactie en discussie
Goed voor grotere aantallen spelers
Eenvoudige, maar doeltreffende vormgeving

Minpunten

Je moet minimaal 4 spelers hebben, nog beter met meer

Algehele indruk

Apples to Apples is een ideaal spel voor op een feest(je). Het is geschikt voor grotere aantallen spelers, het is heel toegankelijk en iedereen is continu bij het spel betrokken. Bovendien kan er flink gediscussieerd en gelachen worden als de rechter de combinaties van groen kaart en gespeelde rode kaarten gaat vergelijken. De regel dat laatst gespeelde rode kaart(en) niet meetellen zorgt ervoor dat de snelheid in het spel blijft en dat spelers niet lang gaan nadenken voor ze een kaart spelen. Dit zorgt er ook voor dat er nog vreemdere en leukere combinaties op tafel kunnen komen.

Natuurlijk is de beslissing van rechter subjectief en weten sommige spelers meer van de smaak van andere spelers dan anderen. De hoeveelheid kaarten en de wisselende rollen minimaliseren deze factoren echter enorm. Apples to Apples is 1 van die spellen waar het spelen leuker en belangrijker is dan de uiteindelijke winst. Hierdoor is het ook een ideaal spel om te spelen met mensen die normaal nooit een spelletje doen.

Engels is wel een noodzakelijke vaardigheid, maar een diepe kennis hiervan is niet noodzakelijk. Op de kaarten worden voldoende synoniemen en begeleidende tekst gegeven om een en ander heel duidelijk te maken.

Kortom, een leuk en vlot spel voor grotere groepen. Jammer genoeg heb je niet altijd zo’n grote groep bij de hand…

Opmerking: Voor spelers die geen genoeg van dit spel kunnen krijgen zijn er inmiddels 3 expansiesets met nog meer rode (216) en groene (72) kaarten, 2 juniorsets met kaarten speciaal voor de doelgroep vanaf 7 jaar en set met 36 lege kaarten voor eigen ideeën! Gezien de populariteit van dit spel, zal het hier niet bij blijven en zullen we nog meer sets kunnen verwachten…

Scroll naar boven