Leugendetector van Hasbro

Leugendetector

Leugendetector van Hasbro
Naam Leugendetector
Auteur Onbekend
Uitgever Hasbro
Spelers 2-8 spelers
Leeftijd 18+ jaar
Taal Nederlands
Prijs 30 euro

Vormgeving

Een vierkanten doos (formaat Sumo) is goed gevuld. 180 kaarten met allerlei onthullende vragen, 140 rode en blauwe ringen (70 van elk) 10 kaarten om “op te biechten” en 10 met ‘ongeldig verklaard” en 1 speciale dobbelsteen. En uiteraard…, de leugendetector…. Het materiaal ziet er prima uit en alles past netjes in vakjes in de doos. Let er wel op, dat voor de werking van de leugendetector en nog batterijen nodig zijn.

De Regels

Zoals het een goed partyspel betaamt, zijn de regels kort en simpel. Het gaat immers niet in de eerste plaats om het spel, maar om het gezelschap.

Het Spel

Het spel verloopt eigenlijk redelijk simpel. Beantwoord een vraag en krijg afhankelijk van het antwoord een aureool (nee, ik doe dat soort dingen nooit!…) of een duivelshoorn (Ja hoor, dat doe ik dagelijks….). De eerste speler die 5 van deze ringen van 1 soort verzameld heeft, wint het spel.

De vragen zijn allemaal van een onthullende aard, vandaar de leeftijdsgrens van 18 jaar. Na het beantwoorden van de vraag, kan het antwoord betwijfeld worden door de rest van de groep. Dit betekent, dat de speler zijn antwoord zal moeten herhalen, met zijn vingers op de sensoren van de leugendetector. Geeft deze aan dat de speler liegt, dan verliest hij een ring.

Verslaat de speler de detector, dan nog kan de groep een kaart “ongeldig” spelen en moet de speler alsnog een ring inleveren. Met de kaart “opbiechten” dwingt de groep (opnieuw op straffe van een ring) om alle details over zijn actie m.b.t. de vraag te onthullen.

Samenvatting

Pluspunten

Volop interactie
Leugendetector is te ‘sturen’
Volop vragen
Sfeervol

Minpunten

Niet geschikt voor alle groepen.

Algehele indruk

Leugendetector is een leuk party spel, maar dan wel met de juiste groep. Het spel is bijvoorbeeld minder geschikt om met de hele familie op kerstdag te spelen. Tenzij je zit te wachten op intieme details van het liefde-, sex- of uitgaansleven van je naasten. Het zal dus ook heel erg van de groep afhangen hoe op de vragen gereageerd wordt en hoe het spel dus aan zal slaan.

Met de juiste groep (ken je medespelers!) is het leuk, gezellig en af en toe onthullend. De leugendetector is met enige concentratie wel te verslaan, maar dat maakt het juist een leuk onderdeel van het spel. Als het apparaatje onfeilbaar zou zijn, zouden leugens weinig zin hebben en zou elke vraag wel getoetst kunnen worden…

Kies dus de juiste medespelers bij het spelen van dit spel en plezier is onontkoombaar! En ik lieg niet.

Scroll naar boven