Squint van Out of the Box

Squint

Squint van Out of the Box
Naam Squint
Auteur Deborah Boss
Uitgever Out of the Box
Spelers 3-8 spelers
Leeftijd 12+ jaar
Taal Nederlands
Prijs 20 euro

Vormgeving

Squint zit in een stevig rechthoekig doosje. In de doos komen we het volgende tegen: 72 vierkanten kaarten met allerlei vormen erop afgebeeld, 80 scorechips, 168 ‘Squintkaarten’ met (dubbelzijdig) 3 woorden erop, een dobbelsteen met 2x de waarden 1, 2 en 3, een houder voor de Squintkaarten, een zandloper en tenslotte de regels. Het materiaal is goed verzorgd en ziet er stevig uit.

De Regels

Zoals gebruikelijk bij een spel van deze uitgever zijn de regels binnen 15 minuten door iedereen te leren. De regels zijn dan ook kort, maar duidelijk beschreven. Zoals gebruikelijk is de laatste versie van de regels te lezen op de website van OTB.

Het Spel

De vormkaarten worden op tafel verspreid neergelegd. De speler die begint neemt een Squintkaart (van tevoren wordt bepaald of de groene of de blauwe zijde wordt gebruikt). Op deze kaart staan 3 woorden, genummerd 1, 2, en 3. 1 van deze woorden moet uitgebeeld worden, waarbij een woord met waarde 1 de makkelijkste is. Om te bepalen welk woord gekozen wordt, wordt de dobbelsteen gerold.

De zandloper wordt omgedraaid en de speler moet nu proberen met de vormen het woord uit te zien beelden. Hij mag de vormen hierbij bewegen en mag zelf met ‘ja’ en ‘nee’ antwoorden, maar mag verder geen gebaren maken of iets anders zeggen. De andere spelers proberen het woord te raden. De beurt eindigt als iemand het woord goed heeft of als de tijd (ong. 45 seconden) om is. Als iemand het geraden heeft, krijgt deze speler samen met de speler die het uitbeeldde , de bijbehorende (1,2,3) scorechips. De volgende speler is nu aan de beurt.

Afhankelijk van het aantal spelers wordt zo een aantal rondes gespeeld (uiteindelijk komen er tussen de 12 en 18 vormen op tafel). De sp

Samenvatting

Pluspunten

Spel is snel te leren
Alle spelers altijd bij het spel betrokken
Spelletje is erg kort

Minpunten

Vreemde waardering voor sommige woorden
Te snel afgelopen met 3 spelers

Algehele indruk

Met Squint heeft OTB-games opnieuw een geslaagd partyspel afgeleverd, na Apples to Apples. De regels zijn snel uitgelegd, iedereen is continu bij het spel betrokken door te vormen of te raden, de spelers hoeven niet creatief te zijn om de woorden uit te beelden en het spel duurt niet te lang. Zowel het raden als het maken zijn leuk en de tijdslimiet lijkt precies goed gekozen om het spel niet langdradig te maken.

Met 3 spelers een beetje te snel, dan is het beter om 5 in plaats van de voorgestelde 4 rondes te spelen. Een ander klein puntje van kritiek is de waardering die aan sommige woorden is toegekend. Soms lijkt de waarde ‘2’ bijvoorbeeld makkelijker dan de waarde ‘1’ op het kaartje. Dit is verder overigens niet hinderlijk in het spel.

Natuurlijk zijn er altijd mensen die niet van dit soort spellen houden. Zij kunnen dan uiteraard ook beter niet aan dit spel beginnen. Voor de andere 99% van de mensen is dit in een spel dat in elk gezelschap aan zal slaan. Ook op echte spelavonden breekt een spelletje Squint de spanning na een ‘groot’ spel.

Scroll naar boven