Tik Tak Boem van Jumbo

Tik Tak Boem

Tik Tak Boem van Jumbo
Naam Tik Tak Boem
Auteur Los Rodriguez
Uitgever Jumbo
Spelers 2+ Spelers
Leeftijd 7+ jaar
Taal Nederlands
Prijs 15 euro

Vormgeving

Het spel zit in een redelijk hoge, rechthoekige geel/rode doos. Na het openmaken wordt het hogere formaat verklaard: De bom… Deze is een flinke handvol groot. Een echte ouderwetse bom, met lont en al voorzien van de nodige (3) batterijen. Verder bevat de doos alleen een stapel van 55 kaartjes (dubbelzijdig bedrukt) met allerlei lettercombinaties, een 6-zijdige dobbelsteen met 3 verschillende tekens en de spelregels.

De Regels

De regels zijn uitgelegd op 3 A5 bladzijden, maar eigenlijk spreken de regels zo voor zichzelf dat dat al veel teveel is. Ze zijn dan ook zo gelezen en uitgelegd.

Het Spel

Zoals je waarschijnlijk al van dit spel verwachtte: je moet woorden maken met de lettercombinatie die op het kaartje staat. Een beurt gaat als volgt:

  • De speler die aan de beurt is, gooit de speciale dobbelsteen. Deze geeft aan of de volgende lettercombinatie niet aan het begin, niet aan het einde of overal in het woord mag staan.
  • De speler draait een kaartje om en start de bom. Hij geeft deze linksom aan de volgende speler die nu een woord moet maken waar de lettercombinatie inzit. Als hij dat gedaan heeft gaat de bom weer naar links, enzovoort! De bom ontploft na 10 – 60 seconden. De persoon die de bom in zijn handen heeft, moet dan het kaartje nemen. Uiteraard mag een woord maar 1 keer genoemd worden.
  • De beurt gaat nu naar de volgende speler, net zolang tot alle kaartjes gebruikt zijn. De speler met de minste kaartjes in zijn bezit is dan de winnaar.

Voor het spel bepalen de spelers welke type woorden wel en niet mogen. Denk hierbij aan eigennamen, meervoudsvormen, verkleinwoorden, etc.

Samenvatting

Pluspunten

Makkelijk te leren
Leuk effect van de bom
Tijdsdruk
Gezellig familiespel
Ook geschikt voor kleine groepjes op school

Minpunten

De bom is kwestbaar en essentieel voor het spel
De ontploffing is net zo hard als het tikken
Minder leuk met slechts 2 spelers of grote groepen

Algehele indruk

Tik Tak Boem is geen ingewikkeld spel, maar wel een heel erg leuk spel. Met name met 3-4 spelers is het erg leuk, omdat de bom dan nog steeds in een hoog tempo rondgaat en je weinig tijd hebt om tussendoor een woord te verzinnen. Beperk daarom ook het aantal woordtypen dat mag niet al te veel voor je het spel begint. Het is juist het leukste als spelers veel woorden kunnen verzinnen en de bom dus in hoog tempo rondgaat.

Tik Tak Boem is dus een echte aanrader voor families, maar ook andere groepen spelers zullen door het aanjagende tikken van de bom meegesleept worden in het spel. Met het nodig gelach en de bijbehorende discussies! De tijd tikt dan ook (letterlijk) snel door tijdens dit spel.

Scroll naar boven