Black Flags Avalanche Press

Black Flags

Black Flags Avalanche Press
Naam Black Flags
Auteur Mike Benninghof
Uitgever Avalanche Press
Systeem D20
Genre History / Fantasy
Bladzijde 64
Prijs 17 euro

Vormgeving

Black Flags is een 64 pagina’s tellend gebonden softcover boek. Meest in het oog springend is de cover van (HeavyMetal-illustrator) Lorenzo Sperlonga. Over deze stijl van illustraties is al veel gezegd. Feit is dat kleding, wapens e.d. overeenstemmen met de periode beschreven in het boek. Of de vrouwelijke piraten ook het uiterlijk hadden, zoals op de cover afgebeeld is minder waarschijnlijk. Deze klassieke fantasy-stijl bestaat natuurlijk al jaren en heeft voldoende discussie opgeleverd tussen voor- en tegenstanders om hier verder niet op in te gaan nu. Ieder zijn mening. De illustraties aan de binnenzijde zijn van de hand van Terry Moore-Strickland. Deze zijn geheel in de stijl van illustraties van pakweg 100 jaar geleden. Niet allemaal even indrukwekkend geven zij wel goed de sfeer weer.

Boek

De inleiding in het boek maalt gelijk een heleboel duidelijk. Dit is geen ‘filmpiraten’ boek, maar een geschiedkundig verantwoorde blik op het piratenleven in het Caraibisch gebied in de 18de eeuw.

Ruim tweederde van het boek is dan ook besteed aan dit onderwerp. En het wordt grondig beschreven. In dit gedeelte van het boek komen we geen enkel spelelement tegen, maar wordt ingegaan op de landen die invloed hebben in de regio (waaronder uiteraard ook Nederland), de economie, de onderlinge realties en oorlogen en het piratenleven. Ook gevoeligere onderwerpen als slavernij en geloof worden niet vermeden. Dit alles wordt verteld met enorm oog voor detail. Ziektes, de gevolgen van het bederven van brood en het slavenleven zijn enkele voorbeelden. Van enkele piraten zijn korte biografieen opgenomen. Waaruit maar weer eens blijkt, wat voor de Nederlanders een held was, was voor de Spanjaarden een oridinaire dief.

Ook in groot detail beschreven zijn de verschillende types schepen, wapen en kanonnen. Ook vuurwapens worden behandeld. Dit zijn vooral erg trage wapens, maar de schade die ze aan kunnen richten is groot. Bijna elke schotwond heeft op z’n minst kans op een infectie (gangrene). Onbehandeld met een amputatie leidt dit onherroepelijk tot de dood van het slachtoffer.

Langzaam gaan we zo over in het speltechnische gedeelte van het boek, want hier wordt dus een ander soort damage gebruikt, de grievous bodily harm rules. Regels voor nieuwe wapens en gebruiksvoorwerpen, allemaal authentiek aan de tijdsperiode worden beschreven. En er wordt aangegeven welke standaard D&D wapens niet thuis horen in deze tijd. Uiteraard zijn er ook enkele nieuwe classes, feats en skills. Bijna onmisbaar is Amputation…

Ook zijn er nieuwe character classes, want de enige class uit de PHB die overeenkomt met deze periode is de rogue. De rest is vervangen door de Merchant, Sailor, Noble, en Priest (Jesuit). Magie is niet aanwezig. De priest is de enige die enkele speciale magie-achtige krachten een aantal maal per dag kan gebruiken. Om deze classes wat meer uit te breiden zijn er nieuwe prestige classes, de Captain, Cardinal, Navigator, and Physician. Ook zijn er enkele templates voor de achtergrond van de characters, Escaped Slave, Carpenter, Cook, en Officer.

Om spelers die toch een beetje Hollywood-spektakel willen niet helemaal teleur te stellen zijn er de Panache-regels. Een hele leuke toevoeging! Je krijgt panache punten door bepaalde acties moeilijker en spectaculairder uit te voeren dan noodzakelijk. Alleen, wel voor getuigen natuurlijk! Hoe moeilijker en hoe meer toeschouwers, hoe beter. Met de behaalde punten kunnen acties (combat, feats) uitgevoerd worden die een character anders niet zou kunnen. Zoals bv. een speciaal schot of een amputatie.

Samenvatting

Pluspunten

Grondig
Panache regels
Geslaagde historische setting
Delen te gebruiken in elke campaign setting

Minpunten

Hier en daar ‘droog’ geschreven
Geen regels voor ship-tegen-schip gevechten (Komt in een later boek)
Weinig avontuur ideeen

Algehele indruk

Hoewel de eerste hoofdstukken soms lezen als een ietwat droog geschiedenisboek, is het detail en het groter overzicht dat wordt gegeven zeer goed. Dit boek kan dan ook makkelijk gebruikt worden als een stand-alone campaign, mits de DM zijn fantasie gebruikt om avonturen te verzinnen of aan te passen. Voorwaarde is wel dat de spelers van een historisch setting houden. Niet iedereen zal zo’n realistische campaign zonder magie en met vuurwapens aan spreken.

Ook is het boek niet waardeloos voor mensen die niet van bovenstaande houden. De panache regels zijn zeer goed gevonden en kunnen in elke campaign geintegreerd worden. Voor elke campaign met piraten is in dit boek ook genoeg nuttigs te vinden. Bovendien is het op die manier uitstekend te combineren met andere D20 boeken om zo tot een uitgebreide campaign aan en op de zee te komen (Freeport? Broadsides!?).

Scroll naar boven