THE BOOK OF ELDRITCH MIGHT

The Book of Eldritch Might

THE BOOK OF ELDRITCH MIGHT
Naam The Book of Eldritch Might
Auteur Monte Cook
Uitgever Malhavoc Press
Systeem D20
Genre Fantasy
Bladzijde 32
Prijs 7 euro

Vormgeving

Voor deze recensie ontvingen wij een exemplaar van de PDF-versie van dit werk. De uitvoering is verzorgd en overzichtelijk, alhoewel de illustraties niet echt denderend zijn, ze hadden, misschien met uitzondering van de illustratie van de embermage, best achterwege gelaten kunnen worden. Het was wel jammer dat van de andere twee prestige classes naast de embermage geen illustraties gegeven worden. Deze opmerkingen gelden voor de PDF-versie, de gedrukte versie voor de Swords & Sorcery lijn van producten is van volledig nieuwe illustraties voorzien

Boek

Dit werk bevat alles wat een boek over magie hoort te bevatten: nieuwe feats, prestige classes, spells, e magic items. Ook biedt het boek een nieuw monster template het magical construct. Dit template geeft een alternatief voor mensvormige golems.

De feats die aangeboden worden zijn van het nieuwe ‘Eldritch’ type en geven magische krachten in de vorm van spell-like abilities. Voor de meeste van deze feats is een hoge Intelligence of Charisma score noodzakelijk. Ik vond de Lace Spell feats wel grappig, deze zorgen ervoor dat je spells wat extra schade kunnen doen (zoals Elemental Energies en Enemy Bane) of dat ze moeilijker te weerstaan zijn voor bepaalde tegenstanders (zoals Holy/Unholy en Lawful/Chaotic). Dit zijn feats die ook een nieuwe dimensie aan characters geven, de Lacing die ze kiezen geeft aan wat voor persoonlijkheid en levensfilosofie ze hebben. Als een character een bepaalde Lacing neemt, dan kon je dit al in zijn gedrag zien aankomen en zal het nog duidelijker naar voren komen in toekomstige rollenspel-sessies. Naast deze feats zijn er ook Item Creation feats; met de een kan magisch gif gemaakt worden en met de anderen kun je runen in objecten kerven die je dan later als scroll kunt gebruiken. De meest exotische feats uit het hoodstuk zijn wel Item Image en Mirror Sight. Met de eerste kun je voorwerpen in een tattoo opslaan en met de tweede kun je in een spiegel de reflectie in een andere spiegel zien.

Monte Cook geeft ons ook drie nieuwe prestige classes: de embermage, de graven one en de mirror master.

De embermage is, verrassing, een magiër die zich bezig houdt met vuur, alleen zit het vuur in hen, hun bloed brand letterlijk. Het leuke aan de speciale krachten van de embermage is dat er altijd een nadeel aan het voordeel is verbonden. Elke keer als hij een kracht gebruikt krijgt de embermage schade omdat hij het vuur uit zichzelf haalt. De voordelen die dit oplevert zijn echter groot genoeg om deze class interessant te maken. De graven one is simpelweg een tovenaar die gek is op tattoos, maar wel de soort die macht schenken. De tattoos waarover een graven one kan beschikken kunnen dienen als scrolls (flesh runes) of als tijdelijke bonussen (tattoo of power). Op een gegeven moment kan een graven one zelfs een tattoo van een wezen van het animal, beast of magical beast type zetten die hij tot leven kan roepen. De laatste prestige class is die van de mirror master, een tovenaar die spiegels gebruikt om te bespioneren, af te luisteren en zelfs om zich te verplaatsen. Deze prestige class is misschien wel het minst geschikt voor spelers, maar als NPC doet hij het volgens mij zeer goed.

Het grootste deel van het werk is besteed aan nieuwe spreuken, maar liefst iets meer dan 13 van de 36 bladzijden. Meestal als ik een boek in mijn handen krijg met meer spreuken ben ik altijd bang dat het tegenvalt. Nieuwe spreuken zijn meestal net iets andere versies van oude spreuken of zo vreemd dat je ze toch bijna nooit zult gebruiken. Ik werd aangenaam verrast door Cook’s spreuken. Sommige vond ik zelfs beter dan de spreuken die Wizards of the Coast de lezers voorschotelde in ‘Tome and Blood’. Het zijn te veel spreuken om te behandelen en zelfs al zou ik alleen de leukste spreuken behandelen, dan zou ik nog te veel ruimte nodig hebben en het werk is goedkoop genoeg om zelf te kopen (zelfs geen verzendkosten als je het gewoon download). Wat geldt voor de spreuken geldt ook voor de nieuwe magic items, bijna allemaal zijn ze perfect bruikbaar en niet te vreemd. Vooral de introductie van magische voertuigen als een duik globe en een War Throne. Ook de magic poisons zijn goed bruikbaar. Magische giffen moeten worden toegevoegd aan gewoon gif en zorgen voor een extra effect. Een DM kan zijn spelers laten schrikken door eens niet een standaard slaapgif te gebruiken maar bijvoorbeeld een gif dat, naast dat het het doelwit in slaap brengt, er ook nog voor zorgt dat hij alles vergeet over de belangrijkste persoon in zijn leven of dar er voor zorgt dat hij iedereen in zijn omgeving wil vermoorden als hij het woord ‘baby-olie’ hoort. Ook de artifacts zijn van goede kwaliteit en zeker de Staff of Eldritch Might is een major artifact wat elke tovenaar wel wil hebben.

Het nieuwe monster template geeft de DM vele nieuwe manieren om plekken te beschermen met magische constructen die er niet mensachtig uitzien zoals de meeste golems. Stenen tijgers, bronzen hydras, gouden minotaurussen of platina draken zijn nu allemaal mogelijk.

Samenvatting

Pluspunten

Je kunt zelf beslissen of je de goedkopere PDF-versie of de duurdere gedrukte versie wilt aanschaffen
Goed bruikbare en originele nieuwe prestige classes, spreuken, feats en magic items
Goedkoop

Minpunten

De illustraties van de PDF-versie vallen tegen
Kleine foutjes in het boek

Algehele indruk

Natuurlijk was al lang bekend dat Monte Cook goed materiaal levert. Dit werk is uitstekend te gebruiken voor welke campaign dan ook en de prestige classes zijn interessant genoeg om ze uit te proberen. Alhoewel de illustraties van de PDF-versie tegen vielen, moet je wel in je achterhoofd houden dat je dit pareltje voor slechts 7 euro gekocht hebt. De prijs-kwaliteit verhouding is dus dik in orde. Ik kan haast niet wachten op deel 2.

Scroll naar boven